Articole

Previous Next

De ce ,,urasc” copiii scoala?

Unii copii, uneori, declara suparati ca ei urasc scoala. ,,Ura” unora este asa de mare, incat inventeaza tot felul de trucuri ca sa nu mearga la scoala. Cel mai des se imbolnavesc subit: le e rau si ii doare burta.Dimineata cand trebuie sa plece la scoala se inchid in baie si acolo raman, spre disperarea parintilor care au un program foarte strict.

Dar de ce ,,urasc” copiii scoala?

Exista doua cazuri principale, cand copiii pot spune ca nu le place scoala. Unii au probleme cand trebuie sa inceapa scoala pentru prima data in viata lor. 

In acest caz este vorba despre o teama fireasca, explicabila prin elementul noutatii si al necunoscutului. Copilul este emotionat sau speriat de ceea ce va urma. Nu cunoaste locul, oamenii, colegii. Profesorii sunt niste straini. Poate ca niste vecini binevoitori i-au spus povesti despre cat de grea si urata este scoala. In acest caz solutia se afla in comunicarea dintre parinte si copil. Ajuta foarte mult daca viitorul elev este luat de manuta si dus in vizita la viitoarea scoala, o data sau de doua ori, ca sa cunoasca profesorii, ca sa vada locurile si cladirea, ca sa se familiarizeze cu drumul pana la scoala. Se pot gasi solutii pentru a cunoaste pe unii dintre viitorii culogi cu care copilul se poate intalni de cateva ori inainte de inceperea scolii.

Alta este insa situatia atunci cand, dupa niste luni sau chiar ani de scoala, brusc copilul nu mai vrea sa mearga la scoala, ba chiar declara ca el uraste scoala. In aceste situatii, cauzele pot fi multiple. 

Un (nou) profesor cu care copilul nu se intelege prea bine

Copiii au nevoie sa simta ca profesorul ii place si ii accepta. Daca un copil crede sau simte ca un profesor nu il place, ca il critica permanent, ca este prea aspru sau nedrept cu el, atunci copilul poate incerca sa evite acel profesor prin a evita scoala cu totul. Am cunoscut astfel de copii, care se imbolnaveau numai in diminetile de miercuri si vineri, cand aveau orele de limba franceza. La originea acestei situatii se pot afla anumite perceptii gresite ale copilului, iar o discutie parinte-profesor sau parinte-profesor-elev poate rezolva problema. In cel mai rau caz, se poate avea in vedere schimbarea clasei, pentru a schimba profesorul respectiv. 

La scoala e prea usor sau prea greu pentru copil

Daca un copil se plictiseste la ore, pentru ca nivelul este prea usor pentru el, atunci acesta poate incepe sa ,,urasca” scoala. La fel se poate intampla si cand nivelul de lucru este prea greu pentru copil, iar acesta nu intelege mai nimic si nu poate tine pasul cu restul clasei. O discutie cu profesorul trebuie sa abordeze aceasta problema. 

Copilul este terorizat de alti copii

Se intampla, din pacate prea des, ca la scoala sau pe drumul spre si de la scoala, copilul sa fie terorizat de alti copii – batut, amenintat, jignit. Copiii pot fi foarte cruzi unii cu altii, uneori. 

Asadar, atunci cand apare aceasta problema, primul lucru care trebuie facut este sa identificam cauza. De ce anume uraste copilul scoala. Discutii cu copilul, cu profesorul sau profesorii sunt necesare pentru a afla ce se petrece. 

Uneori este nevoie sa consultam un medic pentru a afla daca totul este in regula cu un copil. De exemplu, un elev care nu aude foarte bine sau care nu vede foarte bine si ale carui probleme nu au fost diagnosticate si tratate poate avea dificultati de invatare, iar acesteail pot face pe copil sa decida intr-o zi ca el uraste scoala si ca nu mai vrea la scoala. 

Cei mai multi copii vor insa la scoala. Acolo au prieteni, colegi. Acolo se joaca, acolo invata.

Gradinitele Butterfly asigura un mediu sigur si confortabil pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor. Increderea in sine, placerea de a invata, onestitatea, respectul si bunele maniere sunt valori pe care le insuflam copiilor pentru formarea lor ca adulti.