Articole

Previous Next

La ce varsta ii spunem copilului ca Mos Craciun este un mit

Mai intai sa va spun cateva intamplari adevarate, iar apoi vom discuta despre intrebarea din titlu. Intamplarile sunt reale, in totalitate. Doar numele au fost schimbate, din motive evidente.

Radu avea opt ani cand a venit acasa de la scoala si a intrebat-o pe mama daca Mos Craciun exista. La scoala, totii copiii spun ca Mos Craciun nu exista. Nici Mos Nicolae. Darurile sunt puse in ghetute de parinti sau de bunici. Mama a negat cu vehementa. Bineinteles ca Mos Craciun exista. Si Mos Nicolae exista. Copiii de la scoala nu sunt, poate, cuminti si de aceea Mosul nu vine la ei. Radu are mare incredere in mama lui. Parintii l-au invatat sa nu minta. Mama lui nu minte! Ramane convins ca mama are dreptate si ca Mosul exista. Iar copiii de la scoala sunt nist rai! In zilele urmatoare Radu este bataia de joc a intregii clase: un baiat asa de mare mai crede in povesti!… Radu e un prost, iar  mama  lui e o mincinoasa!… Copiii pot fi uneori atat de cruzi!

Luni de dimineata, toti copiii povestesc ce le-a adus Mos Nicolae. Vine randul lui Mihaita. El provine dintr-o familie cu educatie putina spre deloc si cu bani si mai putini. La Mihaita Mosul n-a venit. Mama a zis ca baiatul nici nu merita. Anul trecut, Mihaita a gasit in ghete o nuia. Mihaita are sase ani. E cel mai cuminte copil din clasa. E nefiresc de cuminte: nu se misca din banca, nu se joaca decat daca doamna invatatoare insista si se joaca cu el, nu atinge jucariile din clasa, nu vorbeste cu nimeni. Este insa istet foc. Mihaita este, probabil, si cel mai flamand copil din scoala.

Marta nu a crezut niciodata in Mos Craciun, nici in Zana Maseluta, nici in Iepurasul de Paste, nici in Mos Nicolae, nici in alte povesti. Bunica ei i-a zis la un moment dat: ,,O sa mergi la gradinita. Tu stii ca Mos Craciun asta nu exista!” A fost prima data cand a auzit Marta de Mos Craciun. Inainte de a afla ca Mosul ar fi putut exista, a aflat ca el, de fapt, nu exista. Inainte de a avea copii, Marta era convinsa ca ea nu le va spune copiilor ei niciodata minciuna cu Mos Craciun. Un mit creat de Coca Cola prin anii 1930, ca sa faca niste bani in plus! Azi, fetita Martei, Diana, are patru ani. Diana crede in Mos Craciun, in Mos Nicolae, in Zana Maseluta si in alte mituri si povesti. Marta nici nu mai stie cand si cum a aflat copilul despre fiecare in parte. Dar crede ca adevarul este uneori supraapreciat si ca bucuria pe care o simte Diana cand primeste daruri de la aceste personaje justifica orice minciuna.

Sara a descoperit cu mirare intr-o zi ca Matei stie ca Mosul nu exista. Copilul nu a plans, nu i-a acuzat pe parinti de minciuna, nu s-a prefacut ca nu stie adevarul. Cand a venit vorba, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, Matei s-a aratat preocupat sa nu se dea nimeni de gol fata de sora lui ca Mosul nu ar exista. Sora este cu doi ani mai mica.

Fiecare are propriile experiente si convingeri in acesta privinta. Iar decizia de a spune copiilor ca aceste personaje nu exista nu a fost niciodata usoara. Unii se intreaba la ce varsta ar trebui sa le spunem copiilor adevarul. Nu exista retete, dar raspunul la aceasta intrebare este usor, desi foarte vag.

Nu exista o varsta potrivita. Fiecare caz e diferit, fiecare copil e diferit, fiecare famillie e diferita. Exista si copii care stiu sau inteleg la un moment dat ca mosul nu exista, dar nu intreaba deschis pe nimeni daca ceea ce ei intuiesc este adevarat. Nu intreaba pentru ca nu vor sa se desparta inca de fanteziile copilariei. Altii sunt asa de grabiti ,,sa se faca mari” si sa arate tuturor ca au crescut, incat scriga in gura mare, fara oprire, ca mosul nu exista, zdruncinand adesea  universul celor care inca mai cred.

In orice caz, atunci cand subiectul apare, parintii trebuie sa ii trateze pe copii cu caldura, cu rabdare, cu intelegere. Cand copiii sunt suparati sau furiosi sau cand ne acuza ca i-am mintit, le putem spune ca ii intelegem, ca au dreptul sa fie suparati, dar ca nimeni nu a vrut sa ii faca sa sufere. Copiii trebuie sa stie ca sunt iubiti si acceptati, iar atunci cand convingerilor lor se clatina, doar parintii sunt cei care ii pot, cu adevarat, consola.

Gradinitele Butterfly asigura un mediu sigur si confortabil pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor. Increderea in sine, placerea de a invata, onestitatea, respectul si bunele maniere sunt valori pe care le insuflam copiilor pentru formarea lor ca adulti.