Articole

Comportamentul copilului este ca un iceberg

Ceea ce se vede este doar o mica parte din ceea ce este cu adevarat acolo.

Comportamentul copilului, partea de deasupra apei a iceberg-ului, este doar un efect a ceea ce se afla in adancime: nevoi, emotii, sentimente. Comportamentul este declansat de sentimente care provin din cele mai adanci nevoi ale unei persoane. Acestea nu sunt nevoi cum ar fi: Am nevoie de bomboane / Am nevoie de o noua jucarie.

Nevoile umane de baza constau in lucruri cum ar fi autonomie, siguranta, securitate, incredere, empatie, intelegere, sentimentul de apartenenta si incluziune, respect si iubire, alimentatie si odihna adecvate.

Atunci cand sunt indeplinite nevoile de baza ale copilului, el se simte multumit, conectat, in siguranta si sigur pe sine.

In cazul in care nevoile unui copil nu sunt indeplinite, el se poate simti nesigur, suparat, detasat.Comportamentul pe care noi il vedem si numim “inacceptabil” este acela prin care copilul incearca sa-si satisfaca nevoile nesatisfacute. Acest lucru se intampla in subconstient; un copil nu este in masura sa spuna: “Mami si tati, eu ma simt exclus din familie, deoarece a venit pe lume fratiorul meu; nu ma simt respectat atunci cand va vorbesc, asa ca am de gand sa fiu plangacios si neascultator pentru un timp.Nevoile sale sunt reale. Sentimentele sale sunt reale.Dar el este gresit indrumat in incercarile sale de a le rectifica.

Ce trebuie sa facem ca parinti in fata unui astfel de comportament este sa ne amintim ca 90% din ceea ce se intampla este sub suprafata.Trebuie sa privim adanc pentru a ne asigura ca nevoile copilului nostru sunt indeplinite, deoarece comportamentul se construieste de acolo.

 

Gradinitele Butterfly asigura un mediu sigur si confortabil pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor. Increderea in sine, placerea de a invata, onestitatea, respectul si bunele maniere sunt valori pe care le insuflam copiilor pentru formarea lor ca adulti.